Четвер, 25.04.2024, 20:17
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Лютий » 11 » Історія виникнення свята 14 лютого. День всіх закоханих ..
15:31
Історія виникнення свята 14 лютого. День всіх закоханих ..
Історія виникнення свята 14 лютого. День всіх закоханих ..
Виникнення традиції відзначати щороку, 14 лютого день Святого Валентина або в просторіччі "День закоханих", як і багато інші свята, прийшла в Росію з Заходу. У цей день визнання в любові висипаються як з рогу достатку. Хлопці та дівчата дарують коханим подарунки. Ще однією традицією святкування дня Святого Валентина є так звані валентінкі.Сейчас ми розповімо історію появи цього свята.

Згідно з однією їх легенд про появу дня Святого Валентина, один з римських імператорів Клавдій II, епоху правління якого відносять до третього століття до нашої ери, був категорично проти укладення шлюбів . Сімейні узи заважали його легіонерам воювати. Вони вже не могли без оглядки віддатися волі випадку і прийти "зі щитом чи на щиті", оскільки вдома їх чекали люблячі дружини. Отже, повернемося до "браконенавістніку" Клавдію II, які все-таки заборонив вступати в шлюби. Всупереч указу імператора, противника традиційних сімейних цінностей, Валентин, священик продовжував в таємниці вінчати парочки. За що і був покараний - його кинули до в'язниці. Його засудили до смертельної кари. Дізнавшись, за що засудили бідолаху, дочка тюремника закохалася в нього всією душею. Валентин, який перебував в ув'язненні, відповів дівчині взаємністю. В силу того, що вони не могли зустрічатися, вони спілкувалися за допомогою листів. А в день 14 лютого, коли, як ви вже здогадалися, була призначена страта, Валентин послав останню листівку своєї коханої. Підпис на ній свідчила: "Від Валентина"

В іншому варіанті легенди, начальник в'язниці, в яку був укладений Валентин, дізнався про цілющі здібності арештанта і привів до нього на зцілення свою дочку. І в день страти нещасний в'язень написав дочки, яку звали Джулія останнє любовний лист. У записці дівчина знайшла жовтий шафран і чудесним чином прозріла.

Ім'я святого Валентина носили ще деякі мученики з переказів раннього християнства .

Для нашої розповіді представляють інтерес римський священик Валентин. Його страта була проведена в 269 році нашої ери. Також ім'я Валентин носив єпископ Інтерамна. Він також був страчений. Всього лише за те, що намагався звернути в нових християнську віру отрока градоначальника. Не виключено, що в легенді згадується саме цей святий. На згадку про обох святих свято 14 лютого було призначено римським папою Геласій I.

У новітню епоху, а саме в 1969 році, Валентин був прибраний з літургійного календаря, з причини того, що відомості про нього були недостовірні, як і про деяких інших римських святих. Тепер католицьке напрямок християнства шанує 14 лютого пам'ять відомих Кирила і Мефодія. А наша, православна церква відзначає пам'ять Валентина 6 липня.

Інша з версій походження свята 14 лютого сягає своїм корінням в глибоке минуле. Сказання говорить, що в язичницькі часи замість дня Святого Валентина відзначали інше свято, еротизму і достатку, під назвою Луперкалії. Це знову-таки свято, пов'язане з Римською імперією. Святкувався в Стародавньому Римі на честь богині Юнони Фебруати і бога Луперка. Відзначали стародавню версію свята 15 лютого. Дівчата писали вподобаним чоловікам записки. За традицією, що отримав таку записку повинен був приділяти знаки уваги поклала її персони. Був також звичай стягують зустрічних дівчат батогами зі шкіри жертовного козла. Це ритуальна дія мало підвищити плодючість жінок. І ті з радістю підставляли себе під удари батогів.

Трохи пізніше римський папа Геласій I пересунув свято вже на 14 лютого. Луперкалії збіглися зі святкуванням дня Святого Валентина, і поступово язичницьке свято "зійшов нанівець".
Початок "повального" святкування дня Святого Валентина в сучасній Європі датується XIII століттям. І день Святого Валентина вже не є релігійним.
Переглядів: 612 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar